Skip to main content

Ett snyggt och välmående tak ökar värdet på ditt hus. Men innan du gör dig redo för att ringa en takläggare och byta ut alla takpannor, borde du anlita en besiktningsman. Du kan nämligen spara in tusentals kronor genom att ge ditt tak en noggrann takbehandling istället.

Ett hus kan sticka ut på många sätt, men ingen vill ha det huset som ser mest slitet och nedgånget ut i grannskapet. Oavsett om ditt hus ska ut på försäljning eller inte, är det bra att se till att din fasad ger ett snyggt och friskt intryck. Här kommer vi med en guide över hur du kan fräscha upp ditt tak, och samtidigt spara pengar.

takets livslängd

Ett fräscht tak ökar spekulantens intresse

De flesta husägare känner till att villapriserna varierar mycket. Det finns många faktorer som påverkar priset på din villa: att vara ute i rätt tid när det finns många spekulanter ute, är bland det vanligaste sättet att öka priset på. Men att pusha upp priset ännu mer, kräver några investeringar som kommer att löna sig i slutändan. En sådan sak är att ta en titt på fasaden: vad ger den egentligen för första intryck?

Detta tänker spekulanterna på när de ser ett slitet tak:

  • Första intrycket. Ett slitet tak med mossa och algbildning ger signalen att din fasad är illa skött. Spekulanten kommer fråga sig vad mer som inte är åtgärdat.
  • Dyra underhållskostnader. Spekulanterna kommer oroa sig för stora kostnader om det visar sig att taket har sprickor: kommer taket behöva bytas ut?
  • Fukt och mögel. Många kommer oroa sig för att ett gammalt tak leder till fukt- och mögelskador på vinden. Har huset dolda fel?
takets livslängd

Investera i värdet med takbehandling

Många lägger ner stora summor pengar på att byta ut vitvaror, anlita städfirmor och inredningsspecialister för att förbättra intrycket av huset inifrån. Men faktum är att det som villaspekulanter är mest oroliga för, är reparationskostnader som ett slitet och nedgånget hus kan ha. En noga behandlad fasad är ungefär som det första fasta handslaget med en ny människa – det ger ett gott första intryck.

1.    Ger taket en noggrann tvätt

Det första som händer är att Decatak kommer på en kostnadsfri besiktning. Den innebär i praktiken att de tvättar ditt tak med en högtryckstvätt i två omgångar. En automatiserad och en för hand. När de har gjort det kommer de kunna se om det uppstått sprickor i ditt tak till följd av mossa, alger och annan förorening.

2.    Välj nyans på grundmålning

Nästa besök förseglar de eventuella sprickor och lägger en miljövänlig grundmålning på ditt tak. Nu bestämmer du om du vill lägga en ny färg på ditt tak, kanske i någon annan nyans. När du ska bestämma dig för vilken färg du vill ha på ditt tak ska du utgå från väggarnas nyans, men också ta hänsyn till omgivande miljö. Anpassa gärna nyansen efter grannarnas hustak, för att skapa ett harmoniskt intryck av din fasad. Även om det kan sticka ut som det piggaste och renaste huset, är det bra att nyansen på taket smälter in med omgivningen.

3.    Gör taket väderbeständigt med vaxbehandling

Efter tvätt och grundmålning sker toppmålningen, som görs tillsammans med en vaxbehandling. Decataks vaxbehandling är unik i sitt slag och skapar en “gore-tech”-funktion på ditt tak. Istället för att vattnet nöter takpannorna, skapar vaxbehandlingen en pärleffekt som gör att vattnet inte letar sig i materialet. Den här takbehandlingen har en garanti på 10 år, och det är definitivt något som du ska trycka på vid eventuell försäljning senare.

Allt detta är betydligt mer prisvärt och miljövänligt än att byta ut takpannorna. Dina gamla pannor får istället förlängd livslängd, och håller bättre än nya. Lycka till med att fräscha upp din fasad!