Ja, de som äger fastigheten har rätt till 50 000 kr i avdrag per person och år.
Frågor och svar
Administration
Behöver jag ansöka om ROT-avdrag själv?
Nej. Decatak skickar in en ansökan i samband då arbetet faktureras så det är avdraget på fakturan när du betalar.
Kan man dela på ROT-avdraget mellan personer i hushållet?
Ja, det går att dela på ROT-avdraget så länge båda är skrivna på fastigheten.
Vad är ROT-avdrag?
ROT-avdrag är ett avdrag från staten som gör att du som privatperson får dra av 30% på arbetskostnaden i offerten.
Vad omfattar Decataks 10-års garanti?
Garantin omfattar färgen samt pannans ytskikt. Med det menas att färgen inte ska flagna eller krackelera.
Takets ytskikt genomgår alltid en naturlig åldringsprocess. Vid bedömning av eventuellt garantiärende bedöms flagning, krackelering samt kulörförändring.
Garantin omfattar inte fel eller skador som beror på bristande underhåll, vanvård, felaktig skötsel, åverkan eller om orsaker som fastighetsägaren har ansvar för.
Betalar man i förskott?
Nej, all betalning sker efter utfört arbete.
ROT-avdrag är ett avdrag från staten som gör att du som privatperson får dra av 30% på arbetskostnaden i offerten.
Går det att delbetala fakturan?
Ja, vi erbjuder delbetalning via vår samarbetspartner Wasakredit. Där erbjuder vi räntefri delbetalning upp till 24 mån. Läs mer här
Hur går takbehandlingen till?
Decataks takbehandling går igenom tre olika steg: tvätt, målning samt vaxbehandling. Dessa moment är fördelade på två olika dagar.
Första tillfället genomförs tvätten där mossa och andra påväxter avlägsnas från taket med hjälp av specialanpassade högtryckstvättar. Tack vare denna teknologi så behövs endast kallvatten för att få pannorna rena.
Vid andra tillfället målas och vaxbehandlas takpannorna. Syftet är att få tillbaka ytskiktet i pannorna och göra dem vattenavvisande, samtidigt som man får pannorna att se ut som nya igen.
Kika in vår film för att se de olika stegen i vår behandling.
Hur vet jag ifall mitt tak går att behandla?
Innan vi lämnar en offert så genomför vi alltid en kostnadsfri besiktning. Där kontrollerar vi statusen på taket. Vi går igenom pannornas kvalitet, status på undertak och läkt, samt en allmän översyn på taket. Efter denna besiktning så rekommenderar vi den åtgärd som är mest lämpad för ditt tak. Boka kostnadsfri besiktning här
Under vilken tid utförs takbehandlingen?
Takbehandling/takmålning sker mellan april och september, men beroende på väder kan detta variera en aning.
Vad är kötiden för att få en takbehandling utförd?
Kötiden varierar under säsong. Under högsäsong (april-augusti) är väntetiden generellt 3–6 veckor men detta kan variera beroende på efterfrågan samt vart fastigheten är geografiskt.
Vilket väder behöver det vara för att utföra takbehandlingen?
Tvättningstillfället ställer inga särskilda krav på vädret. Så länge det inte är minusgrader eller risk för minusgrader så tvättar vi taket.
Målningstillfället däremot ställer väldigt höga krav på vädret då vi tar hänsyn till vind, vatten och temperatur. Detta gör att vår framförhållning inte blir lika bra vid det här tillfället.
Går det att byta färg på mitt tak?
Ja det går att byta färg på taket. Men det finns ett par saker som du bör tänka på innan.
Pannornas färg kommer inte lysa igenom och färgen kommer inte flagna, men taket kan röra på sig en aning med tiden som gör att man kan se originalfärgen i skarvarna från vissa vinklar.
En annan sak du bör tänka på att det kan finnas särskilda föreskrifter i detaljplanen för det område som du bor i. Kommunen kan således ställa krav på vilken färg som ska vara på taket. Kolla alltid med din hemkommun vad som gäller i ditt område innan du byter färg.
Det går alltså att ändra färg på ditt tak, men vår rekommendation är att behålla ursprungliga färgen. Här kan du se alla våra färger
Hur skyddas huset vid takbehandlingen?
Både när vi tvättar och målar taket så skyddar vi fasaden samt andra fasta föremål som vi bedömer behöver skyddas. Vår rekommendation är att plocka bort så mycket lösa föremål som möjligt för att underlätta täckningsarbetet som exempelvis bilar och utemöbler.
Bedömer vi även att grannen fastighet kan skadas så kommer vi givetvis att täcka där med. Prata gärna med dina grannar innan de olika tillfällena.
Hur städas det efter takbehandlingen?
Efter utfört arbete så grovstädar kring fastigheten. Dvs att vi samlar ihop all mossa i säckar. Vi har ingen möjlighet att ta med avfallet på grund av den mängd material som vi har med oss i bilarna. Du ansvarar således själv för att köra bort avfallet.
Övrigt
Är det säkert att högtryckstvätta taket?
Du bör aldrig enbart högtryckstvätta ett tak med betongpannor. Det som händer då är att ytskiktet försvinner i pannorna. Men genomförs en konsekvent efterbehandling efter du har högtryckstvättat taket, där pannorna får ett nytt ytskikt så är inga problem att göra det. I Decataks behandling återskapas ytskiktet genom målning med två lager färg samt vaxbehandling för att göra ytan vattenavvisande. Metoden är både miljövänlig samt effektiv.
Behandlar Decatak plåttak?
Huvudsakligen målar vi betongpannor, men vi kan erbjuda våra tjänster för vissa typer av plåttak. Men det ska vara rätt förutsättningar och det behövs göras en bedömning på vilket skick plåten är i.
Här kan du läsa om ”att tänka på när du vill måla ditt plåttak”
Behandlar Decatak lertegel?
Nej, tyvärr går det inte att utföra vår takbehandling på lertegel.
Behandlar Decatak eternittak?
Nej vi erbjuder inga tjänster för eternittak.
När grundades Decatak?
Decatak grundades år 2006 i Huskvarna, 18 år senare är vi störst i Sverige på takbehandlingar och vi finns nu från Dalarna ner till Skåne.
Var finns Decatak?
Vi täcker stora delar av Sverige med lokala kontor i alla våra regioner.
Här ser ni alla våra regioner: https://decatak.se/kontakt/