Skip to main content
förberedelser för solceller

Visste du att alldeles för många husägare byter tak helt i onödan eller ser inte över taket innan solcellsmonteringen?

4 tips från tak- och solcellsexperten Fredrik Murray:

1.  Är ditt tak redo för solceller?

Inför installation av solcellspaneler är det särskilt viktigt att kontrollera taket. Vi ser alldeles för många som inte gjort något åt taket, eller för den delen inte kontrollerat taket innan installation. Solcellsföretagen lämnar garantier på anläggningen och inte på ditt tak. Det ansvaret lämnas över till dig som fastighetsägare. Se till att taket håller minst lika länge som solcellerna, som kan vara upp till 30 år, och därför det viktigt att det finns förutsättningarna för taket att hålla minst lika länge.

2. Behöver du verkligen byta tak?

Ytterligare ett misstag som många gör är att faktiskt byta tak när det finns möjlighet att fördubbla livslängden på det befintliga taket. Äldre pannor har oftast bättre kvalité än nyare pannor och hela 8 av 10 villaägare byter tak i onödan. Varje dag ser jag tak som ser i stort sett nya ut under takpannorna trots att de kan vara över 40 år gamla. Det går faktiskt att behandla dina gamla pannor och ditt tak blir som nytt.

3. En insats för miljön

Med solceller minskar du dina koldioxidutsläpp avsevärt, och det är på din takyta som redan finns. Visste du att efter ca 3 år har en solcellsanlägning betalat av sig själv co2-mässigt. Att byta tak är inte så miljövänligt med tanke på all deponiavfall, transporter etc. men det är egentligen ingen som pratar om det. Idag finns det faktiskt alternativ som  är betydligt bättre för miljön. Solenergi är ju ett aktivt miljöval, och det borde taket också vara. Satsa på solenergi, och byt inte tak, om inte du behöver!

4. Bra för plånboken och ekonomin

– En solcellsanläggning är en värdeökande utrustning till din fastighet. Det är en lönsam, långsiktig investering i fastighet och miljö, dessutom sänks driftkostnaden väsentligt varje månad. Det blir onödigt kostsamt att behöva demontera anläggningen för att byta tak, och sedan montera upp igen. Har ditt tak rätt förutsättningar kan du behandla taket till 25% av kostnaden för takbyte och därefter sätta solceller. Tänk på att göra rätt från början! säger Fredrik Murray.

Vill du också försäkra dig om att ditt tak är redo för solceller?

Kontakta oss på Decatak för en kostnadsfri besiktning av ditt tak där vi tillsammans med Decasol kan utföra totalentreprenad – takmålning och installation av solceller.